Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

VU BOTANIKOS SODE VYKO TARPTAUTINĖS VILKDALGIŲ ASOCIACIJOS NARIŲ SUSITIKIMAS

2018 m. birželio 9 d. Vilniaus universiteto (VU) Botanikos sode Kairėnuose įvyko Vidurio Europos vilkdalgių asociacijos (Middle European Iris Society – MEIS) Generalinės asamblėjos susirinkimas. Kiekvienais metais MEIS asamblėja vyksta Čekijoje, kur yra įsikūrusi jos būstinė, tad tai buvo pirmas kartas, kai ši tarptautinė asamblėja vyko Lietuvoje ir pirmą kartą Baltijos šalyse.

MEIS organizacija vienija ne tik Vidurio, bet ir kitų Europos regionų šalis, kuriose yra kuriamos, tiriamos ir kaupiamos vilkdalgių kolekcijos. Šiai organizacijai priklauso ir VU Botanikos sodas. Į šių metų renginį atvyko svečiai ne tik iš Lietuvos, bet ir iš Lenkijos, Čekijos, Slovakijos bei Prancūzijos. Sveikinimo žodį tarė MEIS prezidentas Zdenek Krupka (Čekija) bei kiti garbūs svečiai.

Renginio metu buvo skaitomi pranešimai apie vilkdalgius, jų įvairovę, aptariamos naujausios jų veislės bei tinkamumas augti mūsų regione, dalinamasi moksliniais pasiekimais bei selekcinio darbo ypatumais, buvo pristatyta VU Botanikos sodo vilkdalgių kolekcija. Po pranešimų svečiai buvo pakviesti į pažintinę ekskursiją po VU Botanikos sodo augalų kolekcijas, į unikalų Žaliąjį pastatą bei galėjo pamatyti vilkdalgių kolekciją, kurią globoja VU Botanikos sodo vyr. botaninių kolekcijų kuratorė Gražina Busevičiūtė.

Lietuvoje yra keletas selekcininkų–entuziastų, kuriančių naujas vilkdalgių veisles bei registruojančių jas tarptautiniuose naujų augalų veislių registruose. Šiais pasiekimais jie garsina Lietuvą, nes augalų selekcija ir naujų veislių kūrimas yra sunkus, daug laiko ir lėšų kainuojantis mokslinis darbas, kuriuo paprastai užsiima tik turtingos šalys ar organizacijos, galinčios investuoti į ilgalaikius mokslo tyrimus, nes rezultatai dažniausiai pamatomi tik po daugelio bandymų metų. Džiugu tai, kad VU Botanikos sodas kaupia lietuvių selekcininkų kuriamas vilkdalgių veisles, tuo skatindamas juos kurti bei tapdamas jų kaupimo centru Lietuvoje.

Vilkdalgis (Iris L.) yra vienas įdomiausių augalų Lietuvos floroje, ne tik savaime augantis mūsų krašte, bet ir auginamas viešuose želdynuose kaip puošnus dekoratyvinis augalas. Lietuvos gamtoje savaime auga dvi vilkdalgių rūšys: geltonasis vilkdalgis (Iris pseudacorus L.), kurio žaliava naudojama farmacijoje bei sibirinis vilkdalgis (I. sibirica L.), kuris yra labai retas augalas ir įtrauktas į Lietuvos Raudonosios knygos sąrašus. Dekoratyviniai želdynuose vis dažniau sodinami hibridiniai vilkdalgiai – nereiklūs augalai, ilgai puošiantys aplinką. Tad vilkdalgiai – perspektyvūs dekoratyvinių želdynų augalai, siekiantiems puošti aplinką ekonomiškai bei ekologiškai.