Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

ADVENTO IR KALĖDINIŲ FLORISTIKOS DARBŲ PARODA „DŪZGIAM KALĖDAS SODE!”

Vilniaus universiteto botanikos sode lapkričio 30 d. floristikos Kalėdines puošmenas kūrė 55 vidurinių ir profesinių mokyklų mokinių iš 12 Lietuvos miestų ir miestelių! Respublikinis mokinių floristikos konkursas „Dūzgiam Kalėdas sode!” nuskambėjo per Lietuvą ir sukvietė dešimtis dalyvių iš visos Lietuvos į VU botanikos sodą Kairėnuose. Čia jaunųjų kūrėjų floristikos namų ir konkursiniai darbai jau eksponuojami parodoje, kuri veiks gruodžio 1-15 d.

GRUODŽIO 15 D. PARODA VU BOTANIKOS SODO MUZIEJUJE VEIKS IKI 18 VAL. LANKYTOJUS SODAS PASITIKS PUIKIA KALĖDŲ NUOTAIKA IR PASIPUOŠĘS SPINDINČIOMIS GIRLIANDOMIS. KVIEČIAME VISUS! 

Sodo muziejų papuošė daugiau kaip 100 floristinių eglučių, žaisliukų, Advento ir Kalėdų vainikų.

Mokiniai varžėsi keturiose grupėse, suskirstytose pagal amžių ir įgūdžius. Darbus vertino profesionalių floristų, Vilniaus miesto savivaldybės ir VU botanikos sodo komisija: Natalja Učvatova, Daiva Meilutė-Šeršniova, Jolanta Malijonienė, Irena Ramanauskaitė ir Inga Raubaitė. Vertinimo komisijos darbas buvo ypač intensyvus ir truko 8 valandas, dėl darbų formos, kompozicijos, spalvinės gamos ir  atlikimo technikos specialistės ilgai diskutavo, - laureatus išrinkti buvo labai sudėtinga. Mokinius konkursui paruošusius ir atlydėjusius mokytojus sodo gidai supažindino su edukacinėmis ekskursijomis ir programomis, kurios yra parengtos pažinti Lietuvos bioįvairovę skirtingais metų laikais.

Parodoje apsilankę gali ne tik pasisemti puošybos idėjų. Visi kviečiami balsuoti už labiausiai patikusius darbus, o nugalėtojo laukia Parodos lankytojų prizas. Jis bus skiriamas konkurso dalyviui, už kurio darbus balsavo daugiausiai gerbėjų. Žinoma, dabari labai skirtingi.

A grupėje dirbo V-VIII klasių mokiniai, B grupėje – IX-XII klasių mokiniai, C grupėje rungėsi profesinių mokyklų mokiniai bei kolegijų studentai (amžiaus riba 25 metai), o D grupė subūrė mokinius ir profesinių mokyklų mokinius bei kolegijų studentus su specialiaisiais poreikiais.

Ir šių metų jaunųjų floristų kūrybiškumas ir net darbų išpildymo technika nenusileidžia profesionaliems floristams. 

Kaip pastebėjo Vertinimo komisijos narė, floristikos mokytoja ir ekspertė Jolanta Malijonienė, mokinių ir mokytojų pastangos buvo akivaizdžios: darbai atlikti su meile, sprendimai išieškoti. O paruošti ir sukomponuoti mūsų gamtinės aplinkos augalai, rodos, jau seniai visiems žinomi, bet panaudoti naujai ir savitai:

„... žilės pilkšvai balti lapeliai lyg apšarmoję jaukiai sugula darniu rateliu;

žagrenio žiedynų brokatas alsuoja prabanga;

kuklios karlinos žiedai žvilga perlamutru;

nendrių šluotelės juosia tarsi kailio apvadu eglutę;

kukmedžio šakelės su raudonais vaisiais ir smaugiko šakelės su oranžiniai raudonomis uogytėmis puošia vainikus kaip skanėstą;

kukurūzų burbuolių lapelių, buko medžių lapų suktinukai, moliūgo sėklų vėriniai, rapsų ankščių eglutė, juodalksnio kankorėžiukai...“.

Floristikos mokytoja ir meistrė, Vertinimo komisijos pirmininkė Natalija Učvatova vardino ir kitas įdomybes: juodgrūdės ir rapsų sėklų dėžutes, raugerškio uogas, džiovintus šermukšnius ir aronijas. Be to, profesinių mokyklų mokinių darbuose pastebimos naujos europietiškos mados floristikos mene, - vainikų puošyboje ir floristinėse eglutėse naudojami sukulentai.

Dauguma šių gėrybių ir grožybių dar vasarą yra pakeltos nuo žemės, paruoštos ir sudžiovintos, ir pakylėtos iki, nors ir nedidelės apimties, bet savito autorinio kūrinio. Jeigu jautriai įsižiūrime į jaunuolių darbus, jie prabyla mums tvaria žemės kalba ir nepalieka abejingais.

O VU botanikos sodas ir konkurso rėmėjai jau ruošia Kalėdinius siurprizus! Net 12 konkurso laureatų – visų grupių I-III vietų laimėtojai, – taip pat konkurso dalyviai ir jų mokytojai bus pasveikinti gruodžio 16 d. iškilminguose apdovanojimuose, kuriuos lydės Kalėdinės dūzgės kartu su VU Kinetikos teatro aktoriais ir meno kolektyvu „Ratilio“. Kalėdinėms girliandomis, laužais, šilta arbata ir puikia nuotaika pasitiksime artėjančias žiemos šventes.

Laukiame mokinių floristikos darbų parodoje „Dūzgiam Kalėdas sode!” gruodžio 1-15 d.

Parodos lankymo laikas: darbo dienomis 14-18 val., savaitgaliais 11-15 val. GRUODŽIO 15 D. PARODA VEIKS IKI 18 VAL.

Konkurso organizatorius – VU botanikos sodas. Partneris – Vilniaus miesto savivaldybė. Informacinis rėmėjas – žurnalas „Sodo spalvos“.

2018 m. pirmoji konkurso foto blykstė. 

2017 m. konkurso foto blykstė