Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

DIDŽIAJAME ŠILTNAMYJE – NAUJI ŠEŠTADIENINIAI RENGINIAI!

VU Botanikos sode Kairėnuose tęsiami šeštadienio renginių programa Didžiajame šiltnamyje. Kviečiame pasivaikščioti ir pažinti atogrąžų sodą!

Uždaro grunto augalų kolekcijų kuratorė Teresė Jokšienė paruošė dar daugiau staigmenų ir patarimų norintiems ne tik pažinti, bet ir auginti sukulentus, epifitus ir kitus egzotinius augalus, įsirengti namų ir darbo erdvėse žiemos sodus ir susikurti gražią bei sveiką aplinką.

VASARIO 25 d. renginių tema „Pavasarinis kambarinių augalų sutvarkymas“

Užsiėmimų laikas:

11.00 – 12.00 val. Nuo pagrindinės kasos grupė į šiltnamį išeina 10.45 val.

12.30 – 13.30 val. Nuo pagrindinės kasos grupė į šiltnamį išeina 12.15 val.

14.00 – 15.00 val. Nuo pagrindinės kasos grupė į šiltnamį išeina 13.45 val.

SVARBU! Nuo pagrindinių kasų iki Didžiojo šiltnamio 10–15 min. kelio. Todėl Informacinio centro darbuotojas palydės prie pagrindinės kasos susirinkusią grupę.

BŪTINA IŠANKSTINĖ REGISTRACIJA el. p. daiva.krutuliene@bs.vu.lt . Prašome nevėluoti į užsiėmimų pradžią. Renginys ir mažiems, ir dideliems įsigijusiems sodo bilietą bendra tvarka. Trukmė – apie valandą. Vienos grupės dydis – iki 20 žmonių. Po paskutinio užsiėmimo šiltnamis bus uždarytas.

 

   

VASARIO 25 d. tema „Pavasarinis kambarinių augalų sutvarkymas“

Žiemos metu gėlės uždarose patalpose skursta dėl nepalankių augimui sąlygų. Šilumos dažniausiai pakanka, bet trūksta šviesos, oro drėgnio... Kartais net mūsų nuoširdus rūpinimasis negelbsti. Todėl artėjant pavasariui, mūsų augalai kambariuose būna su praretėjusiais, išblyškusiais ar dėmėtais lapais, išstypusiais ūgliais - praradę savo dekoratyvumą.

Ką daryti, kad jie vėl taptų namų puošmena? Ar dar galima ką nors pakeisi, ar jau reikia įsigyti naujas gėles?

Didžiajame šiltnamyje pasimokysime gudrybių, kaip išspręsti šias problemas. Kartais tam užtenka aštrių žirklių, dubenio vandens. Bet būna, kad nieko nebegalima padaryti ir su augalu tenka atsisveikinti. Bet tai galimybė įsigytą naują ir jo priežiūrai pritaikyti jau įgytą patirtį.

   

Šios dienos šiltnamio naujiena – kietalapis blizgenis (Sarcococca ruscifolia), labai šakotas ir visžalis krūmas, kuris kilęs iš Kinijos (nuotraukos žemiau). Visą žiemą žydi kremiškai baltais žiedais, kurie auga iš lapų pažastų. Žiedai smulkūs, bet labai aromatingi – patalpą pripildo pavasariškais jacintų, jazminų ir kitokiais maloniais kvapais. Geriausiai žiemoja vėsiuose kambariuose – nuo 0 iki 14 ° C.

  

Šiltnamyje vis dar žiedais puikuojasi granatinis raudminaitis (Scadoxus puniceus (L.) Friis & Nordal). Šis augalas natūraliai auga Pietų Afrikoje. Žydi žiemos pabaigoje. Pavasarį išaugę lapai žaliuoja iki rudens, svogūnuose sukaupia maisto medžiagas ir rudeniop nedžiūsta. Ramybė trunka nuo spalio iki sausio mėnesio. Daugiau apie raudminaitį skaitykite čia.

  

 Taip pat kviečiame grupes registruotis į edukacinius užsiėmimus! Visa informacija apie edukacinius užsiėmimus ČIA.

Edukacinės paslaugos teikiamos nuo 9:00 iki 17:00 val.

Trukmė: ekskursija – 1,5 val., edukacinis užsiėmimas – 45 min.

Sode Kairėnuose ekskursijos ir užsiėmimai užsakomi el. paštu edukacija@bs.vu.lt, tel.nr. +370 5 219 3139 (darbo valandomis).