Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

GĖLIŲ PARODA LELIJA MINDAUGO KARŪNAI

Lelijų magija kviečia į VU botanikos sodą Kairėnuose!

Lietuvos valstybės – Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo – dienos proga Vilniaus universiteto (VU) botanikos sodas kviečia į gėlių parodą „Lelija Mindaugo Karūnai“. Čia akį trauks šimtai įvairiausių rūšių ir veislių lelijų, auginamų sodo skyriuose Kairėnuose ir Vingyje. Staigmenų parodos ekspozicijose sulauksime iš Lietuvos gėlių selekcininkų draugijos narių, taip pat Latvijos nacionalinio botanikos sodo specialistų.

Dviejų metrų aukščio lelijos „medžiai“, itin retas baltažiedis lelijų hibridas ir unikalios lietuviškos lelijų veislės – tai gyvi ir kvapnūs parodos „Lelija Mindaugo karūnai“ eksponatai. Ši margaspalvė paroda kasmet į Kairėnus sukviečia gėlininkus mėgėjus bei profesionalus iš visos Lietuvos.

 Šiemet parodoje tarp daugybės kitų įspūdingų lelijų veislių galėsite pamatyti garsių Lietuvos selekcininkų kūrinius: J. Proscevičiaus išvestą ‘Olimpiją’, ką tik vardą gavusią ‘Karoliną‘, daug metų puikiai botanikos sode augančią J. A. Liutkevičiaus geltonžiedę ‘Islandija pirmoji‘ ir kitas. Be to, Vilniaus universiteto botanikos sodo specialistai parodą papuošė labai retu hibridu (L.henryi x L.candidum; J.Van Tuyl, Olandija), ne vieną nustebins ir didžiulio ūgio lelijos įspūdingo dydžio žiedais – ‘Ortega’, ‘Northern delight’, ‘Silk road’.

Parodoje matysite ir unikalią VU Botanikos sode auginamų miežių mutantų kolekciją bei kitų įdomių augalų. Džiaugiamės ir kaimynų, Latvijos nacionalinio botanikos sodo specialistų atvežtų lelijų, viendienių, rožių veislių pavyzdžiais, kurie gražiai dera prie šių gėlių kolekcijų, išaugintų mūsų sode.

Stilizuotos lelijos ornamentų randama jau Mesopotamijos laikais, o mums labiausiai pažįstamas – fleur-de-lis simbolis, dėl katalikybės įtakos paplitęs Renesanso Europoje ir puošiantis ne vienos dinastijos ar garsios giminės herbus. Taip pat lelijos ženklas yra mėgstamas tradiciniuose lietuvių audimų, siuvinėjimo raštuose, apie jas dainuojama liaudies dainose.

Lelijos – ypatingos gėlės, savo stambiais, išraiškingais žiedais bei aromatu traukiančios dėmesį pačiame vasaros įkarštyje. Šis daugiametis svogūninis augalas neprarado savo populiarumo per tris auginimo tūkstantmečius. Gamta sukūrė apie 110 skirtingo ūgio ir atspalvių rūšių, o įvairių šalių selekcininkai, negalėdami atsispirti lelijų magijai, išvedė daugiau nei dešimteriopai vien tik Tarptautiniame lelijų registre jau patvirtintų veislių.

Parodą aplankyti galima liepos 5–7 dienomis VU Botanikos sodo Muziejuje Kairėnuose, įsigijus bilietą į sodą.

Parodą „Lelija Mindaugo Karūnai“ globoja Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

Gėlių ekspozicijas paruošė VU Botanikos sodo Žolinių dekoratyvinių augalų kolekcijų grupės specialistai. Tai jau penktoji lelijų paroda. Šiuo metu VU botanikos sode auginama apie 800 įvairių rūšių ir veislių lelijų.

Kartu su gėlių paroda prasidės ir Rūtos Dzindziliauskaitės akvarelės darbų paroda „Pokalbiai su Flora“, kurios atidarymo šventė numatyta liepos 13 d. 15 val. Ši paroda veiks iki liepos 28 d.