Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

VU BOTANIKOS SODUI – PRIPAŽINIMAS IŠ TARPTAUTINĖS ASOCIACIJOS

Tarptautinė botanikos sodus jungianti asociacija „Botanical Gardens Conservation International“ (BGCI) Vilniaus Universiteto botanikos sodui suteikė akreditacijos sertifikatą, kuriuo pripažino jo atitikimą aukštiems tarptautiniams standartams. Europoje sodas tapo 10-tu, o pasaulyje 24-tu tokį sertifikatą turinčiu sodu.

 

VU Botanikos sodas yra šios didžiausios pasaulinės botanikos sodų asociacijos narys (iš viso jų per 600), o sertifikatas suteiktas tik įvertinus jo mokslines, edukacines, kultūrines veiklas. Tarp atitikties reikalavimų buvo lyderystė, augalų kolekcijų ir sodo erdvių valdymas, visuomenės švietimas, renginių organizavimas, moksliniai tyrimai, darbuotojų kvalifikaciją, tvarumo principų laikymasis bei vietinės, nacionalinės arba globalios reikšmės biologinės įvairovės saugojimas. VU botanikos sode ex situ (ne augavietėse) saugojami retieji augalai (pavyzdžiui, lietuvinė naktižiedė, ilgagalvis dobilas, kampuotasis česnakas, Borbašo gvazdikas, pajūrinė pienažolė, druskinis vikšris) ir Lietuvos selekcininkų sukurtos veislės genų fondo rinkimu, taip pat tiriamos europinio kukmedžio reintrodukcijos galimybės. Reikia paminėti, kad 30 iš 199 hektarų VU botanikos sode skirta natūraliai miško, pievų augmenijai.

 

Ši akreditacija yra ne vien pripažinimas, bet ir postūmis skirti dar daugiau dėmesio natūralios gamtos išsaugojimui ir mokslinei, edukacinei veiklai.