Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

MANO ŽALIOJI PALANGĖ 2020

2020 m. konkursą koordinuoja:

LMNŠC Gamtinio ir ekologinio ugdymo skyriaus metodininkė Aušrinė Demšienė, tel.: (8 5) 267 0060, 8 678 16 553,
el. paštas ausrine.demsiene@lmnsc.lt


VU Botanikos sodo Komunikacijos ir paslaugų skyriaus vyr. specialistė Rasa Ryliškienė, el. paštas rasa.ryliskiene@bs.vu.lt (ikimokyklinio ugdymo įstaigos).

Pažvelgus į kalendorių – žiemos vidurys, žvelgiant pro langą – pavasaris.  Žalumos, atrodo, yra, bet ji kaip ir miega. Pakvieskime pavasarį!  Pabudinkite sėklas, auginkite pirmuosius daigelius sukurdami gražiausias žaliąsias erdves jūsų ugdymo įstaigos erdvėse.Šiemet, jau 11-ą kartą skelbiamas ekologinis konkursas „Mano žalioji palangė“, kuris kasmet suburia daugiau nei 600 bendraminčių ugdymo įstaigų, kurios augina, kuria ir pristato savo žaliųjų palangių idėjas.

Kasdien elektroniniais laiškais ir skambučiais sulaukiame klausimų, ar dėl paskelbto karantino neatidedamas ekologinis konkursas „Mano žalioji palangė“?

Konkursas vyksta! Nors karantinas koreguoja jo eigą, dauguma žaliųjų palangių persikėlė į mokinių ir mokytojų namų erdves.

Kasdien į konkurso darbų duomenų bazę atkeliauja viena už kitą originalesnės ir įdomesnės žaliosios palangės. Primename, kad konkurse dalyvauja ne tik ugdymo įstaigų atsiųsti darbeliai, gali dalyvauti ir šeimų sukurtos žaliosios palangės ar erdvės. Laiko kūrybai turite dar visą mėnesį. Jei dar nesudaiginote sėklų, dabar pats laikas tai padaryti. Manome, kad daugelio namuose jau bunda svogūnai ir česnakai. Pasirausę sėklų maišelyje, galbūt rasite pupų, žirnių, pipirnių, medetkų ar čiobrelių sėklų. Truputėlis fantazijos, kantrybės, priežiūros ir savo žaliosios palangės nuotrauką ir aprašymą galite siųsti konkursui – tereikia užpildyti anketą.

Primename, kad konkurso laimėtojų laukia prizai!

Konkurso tikslas – skatinti domėjimąsi augalais ir jų panaudojimo galimybėmis kuriant sveiką edukacinių erdvių aplinką bei ugdyti atsakomybę už savo aplinką.

Konkurso dalyviai – Lietuvos ir užsienio lietuvių lituanistinio švietimo:
- ikimokyklinio ugdymo mokyklos (vaikai iki 5 (6) metų);
- bendrojo ugdymo mokyklų, profesinio mokymo įstaigų, neformaliojo vaikų švietimo mokyklų, kitų švietimo paslaugų teikėjų pavieniai 1–12 klasių mokiniai, būreliai, klubai, klasės;
- šeimos.

Konkurso pradžia – 2020 m. sausio 27 d.
Konkurso pabaiga – 2020 m. gegužės 3 d.
Konkurso tema – „Pasak žiniuonės...“. Konkursas skiriamas Eugenijos Šimkūnaitės metų minėjimui.

Konkurso eiga: remdamiesi rašytiniu Eugenijos Šimkūnaitės – žolininkės, etnografės, habilituotos gamtos mokslų daktarės – palikimu (knygomis, straipsniais, straipsnių rinkiniais) konkurso dalyviai susipažįsta su jos kūryba ir joje minimais augalais; aptaria jų vaistines, maistines savybes, panaudojimo galimybes liaudies medicinoje, etnografijoje bei kitose srityse. Sukuria užaugintų gyvų augalų kompozicijas mokyklos edukacinėse erdvėse naudodami autorės kūryboje minimus vaistinius, maistinius, prieskoninius augalus.

Nufotografuotus darbus registruoja komandos vadovai (mokytojai) užpildydami DALYVIO ANKETĄ ČIA.

Konkurso nuostatai ČIA.