Vilniaus universitetas

MENIU

Search

MOČIUTĖS DARŽE LANKYTOJŲ LAUKIA STAIGMENOS!

Gal nespėjate aplankyti savo Močiutės? Bet galite pasisvečiuoti MOČIUTĖS DARŽE Botanikos sode Kairėnuose! Šiais metais MOČIUTĖ ypač didžiuojasi pavasarį ir vasarą nudirbtų darbų rezultatu ir derliumi. Žinoma, už kiekvienos smagios MOČIUTĖS visad pamatysite ir ariantį DIEDUKĄ. Gal pasiūlykite jiems vardus? Nes per daržų auginimą ir priežiūrą pagalbininkai nespėjo vardų paklausti, taip ir vadima MOČIUTE IR DIEDUKU! Lauksime pasiūlymų! (El. paštu hbu@bs.vu.lt)

Taigi, kas yra MOČIUTĖS DARŽAS? Tai valgomų, maistui ar jo pagardinimui naudojamų augalų kolekcija. 2019 metais daržas įrengtas saulėtoje, nuo tiesioginių šiaurės ir vakarų vėjų gyvatvorės saugomoje vietoje, o dirvožemis tręšiamas natūraliomis medžiagomis.


Valgomų augalų auginimas gali būti labai įprastas ir kasdienis užsiėmimas. Šiandien turime daug galimybių praturtinti savo mitybą pasisodinus daržovių ar prieskonių. Močiutės darže auginami maistiniai augalai, net 150 rūšių ir veislių. Čia auga lapinės daržovės, česnakai ir svogūnai, kopūstai ir burokėliai, pupelės ir žirniai, bulvės ir pomidorai, moliūgai ir cukinijos, kviečiai, rugiai, avižos bei dar daug kitų. Taip pat prieskoniniai augalai: krapai, pankoliai, petražolės; kvapūs augalai arbatoms: mėtos, čiobreliai, melisos. Didelė dalis augalų yra vienmečiai, kiti dvimečiai, o kai kurie augs daugelį metų.

Ši kolekcija kasmet keičiasi, kad galėtume pažinti kuo įvairesnių prieskoninių augalų, daržovių ir grūdinių kultūrų.


PRAEITIES ATGARSIS. VU Botanikos sodas kuriamas buvusio Kairėnų dvaro teritorijoje. Nuo XVI a. keitėsi ne vienas dvaro šeimininkas, bet daržai čia buvo puoselėti visais laikais, tik skyrėsi auginamais augalais ir jų įvairove. Ryškiausias Kairėnų dvaro istorijos periodas – 1817–1857 m., kai dvaro šeimininkės Dorotos Lopacinskos iš Morikonių giminės (1783–1857 m.) pastangų dėka jis tapo to meto Vilniaus kultūrinio, visuomeninio gyvenimo pažiba. Be gėlynų ir angliško stiliaus parko, jame neišvengiamai buvo auginamos daržovės, vaisiai ir prieskoniai, keliavę ant dvarininkų ir šeimynos stalo.

Šiandien MOČIUTĖS DARŽAS yra ypač turtingas ir skirtas įvairaus amžiaus lankytojams ir kviečia pažinti žaliąją gamtą ne tik praktiniu, bet ir estetiniu požiūriu: kokie įdomūs, patrauklūs būna skirtingų formų vaisiai ir žiedai, kaip jie kvepia.