Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

PARODA MUZIEJUJE „BOTANIKOS SODAI KAIP DALIS EUROPOS KULTŪROS PAVELDO

Vilniaus universiteto (VU) botanikos sodas vykdo projektą „Botanikos sodai kaip dalis Europos kultūros paveldo“ nuo 2018 m. Projektas yra finansuojamas Europos Sąjungos lėšomis. Projekto partneriai: Pruhonice botanikos sodas,  Čekija; Vroclavo universiteto botanikos sodas, Lenkija; VU Botanikos sodas, Lietuva; Sodų parkas, Žemutinės Saksonijos sodo centras, Vokietija.

Projekto tikslai yra bendradarbiavimas, gerosios praktikos mainai, supratingumo puoselėjimas apie skirtingų Europos šalių istorinius, kultūrinius, socialinius, švietimo, ekonomikos ir sodininkystės ypatumus bei įvairius botanikos soduose augalų auginimui taikomus būdus.

Projekto veiklose VU Botanikos sodo specialistai pristatė projekto partneriams geriausias lietuviškas gėlių veisles, buvo dalinamasi patirtimi, augalai buvo išsiųsti į Vokietiją, Čekiją ir Lenkiją. Kitų šalių botanikos sodų lankytojai jau gali rasti ir Lietuvos gėlių selekcininkų: P. Puidoko, A. Markevičiaus, O. Skeivienės, G. Klimaičio, E. ir J. Tarvidų  sukurtas veisles, o VU Botanikos sodo lankytojai susipažinti su čekų, lenkų ir vokiečių sukurtomis veislėmis.

Botanikos sodų bendradarbiavimas yra būtinas siekiant tvarumo ir tradicijų puoselėjimo. Pasaulinės klimato kaitos sąlygos šiandien kelia naujų problemų ir iššūkių augalų auginime. Galima būtų teigti, kad globalizacija yra viena iš priežasčių, dėl kurių plinta invaziniai augalai, augalų ligos ir įvairūs kenkėjai. Bendradarbiavimas yra svarbus ir naujų žolinų dekoratyvinių bei vaistinių augalų kūrimui, biologinės įvairovės išsaugojimui.

Pirmas projekto dalyvių susitikimas įvyko botanikos institute, Čekijoje 2018 metais. Projekto partneriai sutarė išleisti keturis metodinius leidinius, surengti mokymus ir parodas visuose soduose. Leidinys – tai edukacinis ir informacinis vadovas specialistams ir plačiajai visuomenei bei mokomoji medžiaga jauniems darbuotojams ir studentams. Pagrindinis dėmesys skiriamas sodų palyginimui, siekiant atrasti panašumų su kitais Europos šalių botanikos sodais, atkreipiant dėmesį į abipusį supratimą apie botanikos sodų istorines, kultūrines, socialines ir švietimo sritis, o taip pat ekonominius ir sodininkystės ypatumus bei jų praktiką skirtingose Europos šalyse. Europos Sąjungos botanikos sodų istorinės, kultūrinės ir socialinės ištakos panašios, tačiau jų raida priklauso ir nuo būdingų šaliai sąlygų, nuo užsibrėžtos misijos ir plėtros. Skirtingose šalyse esančių botanikos sodų klimatas, dirvožemis, ištekliai, priežiūra, kenkėjai ir ligos gali skirtis. Tačiau šie sodai gali auginti tuos pačius augalus. Darbas botanikos sode turi daugybę lygių ir gali sukurti galimybes plėtoti ir tobulinti neformalųjį mokymąsi. Kiekvienas botanikos sodas yra unikali vieta šviesti studentus, jaunus žmones ir visuomenę.

Keturios metodikos išleistos vykdant projektą. Trys leidiniai yra apie konkrečias augalų gentis: vilkdalgius, viendienes ir bijūnus, o ketvirtas leidinys yra skirtas botanikos sodų, kaip Europos kultūros paveldo, temai.  Pavyzdžiui, leidinys, skirtas bijūnams yra suskirstytas į 4 skyrius, kuriuose pateikiama informacija apie bijūnų kolekcijų reikšmingumą botanikos soduose ir moksliniu, ir istoriniu aspektu. Pirma dalis yra skirta botaniniam bijūnų (Paeonia) genties aprašymui, jų auginimo istorijai ir tradicijoms. Antroje dalyje supažindinama su projekto partneriais, istorija, mokslo raida, kultūra, menais ir edukacinėmis veiklomis. Trečiojoje dalyje pateikiamas rekomenduojamų bijūnų veislių sąrašas. Leidinyje taip pat rašoma apie bijūnų priežiūrą, medžiaga gali būti naudojama mokymui. Kitų leidinių struktūra yra panaši. Daugiau informacijos apie projektą ir leidinius SKAITYKITE ČIA.  

VU Botanikos sodo lankytojai galės plačiau susipažinti su projektu birželio – liepos mėnesiais, nes bus surengta stendinių pranešimų paroda ir leidinių pristatymas.