Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

TITULUOTOSIOS GĖLĖS - BIJŪNAI

Jei sakoma, kad rožė yra žiedų karalienė, tai bijūnas turėtų būti imperatorius. Bijūnai seniai auginami kaip kultūriniai, vaistiniai, dekoratyviniai augalai. Bijūnu buvo žavimasi ir domimasi šimtmečius. Tai nacionalinė Kinijos Liaudies Respublikos gėlė. Jis buvo mėgstamiausia Napoleono žmonos Žozefinos gėlė, o lietuvių moterims atminimas tėviškės ir mamos. Jis įkvėpdavo poetus, dailininkus ir muzikantus, tapdavo dekoratyviniu motyvu ant kiniško porceliano ir šilko, žinomas kaip moteriško grožio, meilės ir turtų simbolis.

Kinijoje bijūnai auginami daugiau nei tūkstantį metų. Vienuoliai juos sodino ir naudojo tradicinėje medicinoje ir tik po ilgo laiko šie augalai pradėti vertinti dėl savo žiedų grožio ir aromato.

Senovės Graikijoje bijūnas buvo žinomas ir labai vertinamas kaip vaistinis augalas, o jo naudojimas buvo žinomas iki viduramžių. Tą mini garsūs romėnų gamtininkai Plinijus vyresnysis, Dioskoridas ir Galenas. Aptinkamas daugelyje viduramžių receptų, įskaitant Matthioli herbariumą. Daugiausiai juos augino vienuolynuose, dažnai esančiuose už tūkstančių kilometrų nuo rūšies paplitimo arealo.

VU Botanikos sodo bijūnų kolekcijoje yra 310 pavadinimų bijūnų. Gaila jau rūšys nužydėjo kiek ankščiau, bet prieš savaite pradėjo žydėti žolinių bijūnų hibridai (Herb. hybrid group), dabar pradeda žydėti dauguma puikiojo bijūno (Paeonia lactiflora) veislių, bei Itoh (Itoh group (P. lemoinei x P. lactiflora)) grupės bijūnai. Per 2021 m. kolekciją papildėme 46 pavadinimais. Daugiausia žoliniais hibridais, Itoh grupės bei krūminio bijūno (Paeonia x suffruticosa) veislėmis, kurie kolekciją papildė savo dekoratyvinėmis savybėmis. Jų žydėjimo dar teks palūkėti vienus ar dvejus metus.

Plačiau apie bijūnų istoriją ir selekcija rasite čia

Apie bijūnų kolekciją VU Botanikos sode

Išsamus kolekcijos pristatymas

Apie bijūnus lietuvių tautosakoje

  

  

  

  

   

Žolinių dekoratyvinių augalų kolekcijų grupės vadovė Sandra Gataveckienė, 2022 m.