Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

DYGIAJAME SODE ŽYDI TIKRASIS ALAVIJAS

Kiek berašytume apie tikrąjį alaviją (Aloe vera), niekada nebus per daug. Ypač saulę mėgstantis augalas žydi retai, žydėjimas tiesiogiai priklauso nuo šviesos kiekio. Užsukite pasigėrėti: VU Botanikos sodo Žaliajame pastate, čia esančiame Dygiajame sode, kiekvienas lankytojas šiuo metu gali išvysti įspūdingą tikrojo alavijo žiedyną. Žiedynas, kuriame palaipsniui skleidžiasi oranžiniai vamzdiški žiedai, siekia iki metro aukščio.  

Tikrasis alavijas (Aloe vera)

VU Botanikos sodo Uždaro grunto augalų kolekcijų vyr. kuratorė Teresė Jokšienė pasakoja: „Tikrąjį alaviją (Aloe vera) jau kelis tūkstančius metų žmonės augina ir naudoja savo poreikiams tenkinti, todėl dabar augalas taip plačiai aptinkamas visuose žemynuose. Sunku nustatyti jo kilmės vietą, visgi manoma, kad tai yra Arabijos pusiasalis, kur tikrasis alavijas veši pakrančių akmeningose, smėlingose lygumose ir kopose, karštuose, sausuose, drenuotuose ir nederlinguose dirvožemiuose.

 
Lietuvoje tikrasis alavijas, dažnai vadinamas alijošiumi, yra populiarus ir nuo seno auginamas. Tik žiemoja uždarose patalpose. Visos alavijo galios yra užkoduotos lapų sultyse. Jos yra labai karčios ir gleivėtos. Anksčiau alavijo lapą dėdavo ant odos pažeidimų ir išbėrimų. Buvo žinomos jų vidurius laisvinančios ir organizmą valančios savybės. Dabar tikrųjų alavijų sodinamos ištisos plantacijos ir iš jų sulčių pagaminti įvairūs žmones sveikatinantys produktai. Mokslininkai yra ištyrę tikrojo alavijo cheminę sudėtį ir patvirtinę senai žinomas tiesas. Bet visada prisiminkime, kad jis naudojamas kaip vaistas – maži kiekiai sveikatina mūsų organizmą, o dideli gali sukelti negalavimus“.

Jei norėtumėte užsukti į edukacinį užsiėmimą „Dygusis sodas“ ir plačiau sužinoti apie mūsų sukulentų kambarį, sukulentų kilmę, skirtumus ir išgyvenimo gudrybes – dėl rezervacijos kreipkitės el. paštu edukacija@bs.vu.lt 
Išsamiai apie visas edukacijas sode: https://www.botanikos-sodas.vu.lt/lankymas/edukacinės-programos