Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

SUSITIKIME SODE JAU GEGUŽĖS 20 D.: PIRMASIS PIKNIKAS ALYVŲ KALNE!

Laukiame sulaikę kvapą kartu su Jumis: gegužės 20 d. VU Botanikos sodo istorijoje bus ypatinga diena, nes kartu susitiksime pirmoje tokioje rengiamoje žydėjimo šventėje – 

PIKNIKAS ALYVOSE: DŽIAZAS, POEZIJA IR DAINOS VU BOTANIKOS SODE. ŠVENTĖS PROGRAMA YRA SKELBIAMA ČIA. 

Šiame piknike visų jo dalyvių lauks kultūros ir edukaciniai renginiai, degustacijos ir staigmenos. Ir viskas per vieną dieną!

 


O susitikimo belaukiant norime šiek tiek daugiau papasakoti apie sodo Alyvų kalno kolekciją, kuri yra išskirtinė ne tik Baltijos šalyse, bet ir visame Baltijos jūros regione.

Kantriai palaukusios gegužės šalnų pabaigos, VU Botanikos sodo Alyvų kalno „gyventojos“ – apie 170 alyvų rūšių ir veislių – jau šiandien skuba spalvinti gausius savo žiedynus. Kol kas tai daugiausia – pumpurai, alyvų krūmams suteikiantys tikrojo žydėjimo laukimo grožį. Kai kuriuose žiedynuose jau matome ir prasiskleidusius žiedus, žydėjimo fiestos pranašus!

Pirmiausia – jau po kelių dienų – Alyvų kolekcijoje turėtų pražysti hiacintinių alyvų (Syringa x hyacinthiflora) 'Buffon‘ ir 'Royal Purple‘ veislės. Išsiskleidę jų žiedai savo forma primena hiacinto paprastus ('Buffon‘) ir pilnavidurius ('Royal Purple‘) žiedus. Kas įdomu – jų kvapas taip pat kiek primena hiacinto žiedų aromatą.

Artėjant gegužės 20-ajai, Pikniko alyvose dienai, sužydės dauguma mūsų sodo alyvų Syringa vulgaris – tai net 140-ties veislių krūmai, kurie pasitiks Jus spalvingais žiedynais. Spalvų ir kvapų įvairovė dažnam atima žadą, palieka neišdildomą įspūdį!


Šį pavasarį mus gerokai nustebino neįprastai anksti pražydę paprastųjų alyvų ‘Comte de Kerchove’ veislės krūmai. VU Botanikos sodo kolekcijoje šios alyvų veislės krūmai netikėtai aplenkė net mūsų ankstyvąsias hiacintines alyvas. ‘Comte de Kerchove’ – tai garsiausio pasaulyje alyvų selekcininko, prancūzo Victoro Lemoine’o išvesta ir 1899 m. užregistruota alyvų veislė, pavadinta garsaus XIX a. Belgijos politiko ir botaniko O. de Kerchove garbei. Akį traukia šviesiai rausvi pilnaviduriai ‘Comte de Kerchove’ žiedai ir sodresnių rausvų atspalvių pumpurai (1 nuotr.).

1

Beje, besiskleidžiant žiedams savo auksaspalve ir marga laja sode jau puikuojasi 'Aurea‘ ir 'Aucubaefolia‘ veislių alyvų krūmai.

VU Botanikos sodo alyvų kalne skleidžiasi net 170 alyvų rūšių ir veislių, o iš viso kalne šiuo metu auga net 496 alyvų krūmai! Tai yra viena iš gausiausių alyvų kolekcijų visame Baltijos jūros regione. Dydžiu panašią į VU Botanikos sodo alyvų kolekciją galima aptikti tiktai Latvijoje ir Danijoje. 

// Plačiau apie šiuo metu VU Botanikos sode besiskleidžiančių alyvų žiedynus ir pumpurus //

 2

Syringa vulgaris 'Aurea‘ – tai iki 3 metrų aukščio užaugantis alyvų krūmas, turintis gelsvos spalvos lapus, todėl ir veislė pavadinta nuo lotyniško žodžio „aurum“ – auksas (nuotr. 2, kairėje). Besiskleidžiant žiedams savo auksaspalve ir marga laja sode jau puikuojasi ir 'Aucubaefolia‘ veislių alyvų krūmai (nuotr. 2, dešinėje). 

Krūmai puošnūs visą vegetacinį laikotarpį. Žiedai balti pilnaviduriai, vidutinio dydžio, iki 15 mm. skersmens. Gelsvus arba margus (gelsvai žalius) lapus turinčių alyvų veislių tėra tiktai 27 iš apie 2500 registruotų! Ši alyvų veislė minima nuo 1880 m., jos autorius nežinomas.

3

Syringa vulgaris 'Tadeusz Kosciuszko‘ – lenkų selekcininko M. Karpow-Lipski išvesta ir 1958 m. pristatyta veislė, turinti gražius pilnavidurius alyvinės spalvos žiedus, šios alyvos pumpurams būdingi kontrastingi tamsiai raudoni atspalviai (nuotr. 3).

5

Syringa x hyacinthiflora 'Royal Purple‘ – šių alyvų žiedai yra su ilgu vainikėlio vamzdeliu, pilnaviduriai, tik prasiskleidę – purpuriniai, gana greitai blunkantys iki šviesiai rausvų ir alyvinių atspalvių. Kanadietis Frankas Skinneris išvedė šią 1966 m. užregistruotą alyvų veislę (nuotr. 4).

Syringa x hyacinthiflora 'Buffon‘ – tai garsaus selekcininko V. Lemoine sūnaus E. Lemoine 1921 m. pristatyta veislė, žydinti tuščiaviduriais šviesiai raudonais malonaus aromato žiedais (nuotr. 5). 1961 m. apdovanota Karališkosios sodininkystės draugijos (RHS) diplomu.

Šiuo pasakojimu apie alyvas pasidalijo VU Botanikos sodo botaninių kolekcijų kuratorius Marius Rimkevičius, kuris Piknike alyvose gegužės 20 d. Jums gyvai papasakos apie išskirtinę kolekciją ir atsakys į Jūsų klausimus.