Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

VU BOTANIKOS SODE VYKO REKORDIŠKAI GAUSUS FLORISTIKOS KONKURSAS „DŪZGIAM KALĖDAS SODE!“

VU Botanikos sodas šiemet pritraukė rekordiškai gausų mokinių būrį į tradicinį floristikos konkursą „Dūzgiam Kalėdas sode!“, kuriame kurti susirinko net 80 mokinių iš 32 vidurinių ir profesinių mokyklų visoje Lietuvoje. Iš viso net 160 floristų darbų sodo lankytojai kviečiami išvysti specialioje parodoje VU Botanikos sodo Muziejuje gruodžio 2-9 dienomis. 
 
Šeštą kartą vykusio rekordinio konkurso dalyviai vakar visiškai užpildė abu VU Botanikos sodo Muziejaus aukštus. Floristai iš viso sukūrė ir vertinimo komisijai pristatė net 160 darbų, skirtų Adventui ir šv. Kalėdų šventėms. Tai – Kalėdų žvaigždės ir vainikai, floristinės eglutės, kvapniosios bei gėrybių pilnos šventinės kompozicijos, augalų puokštės ir floristiniai medžiai. Konkurso laimėtojai bus paskelbti ir apdovanoti ceremonijoje VU Botanikos sode gruodžio 10 d.

 
„Labai džiaugiamės, kad per pastaruosius metus subūrėme tokį gausų florisčių ir floristų ratą. Mums smagu, kad būtent VU Botanikos sode telkiasi bendruomenė, kurianti išmoningas kompozicijas iš įvairiausių augalų. Darbai konkursui ir parodai buvo gaminami iš gėlių, lapų, sėklų, samanų, šakų, kurias moksleiviai savo kompozicijose naudojo natūralias arba jas dažė, lakavo, klijavo, transformavo. Konkurso dalyviai sukūrė savitus autorinius darbus, kurie dažnu atveju nenusileidžia floristikos meistrams. Todėl kviečiame visus gruodžio 2-9 d. apsilankyti sodo Muziejuje veiksiančioje parodoje ir pasigėrėti kūriniais“, – sako VU Botanikos sodo Komunikacijos ir paslaugų skyriaus vadovė Aida Dobkevičiūtė.

 
Į konkursą atvyko įvairaus amžiaus mokiniai iš visos Lietuvos: nuo Švenčionių iki Panevėžio rajono, nuo Klaipėdos iki Zarasų. Daugiausia dalyvių susirinko iš Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono.

Konkurso „Dūzgiam Kalėdas sode!“ vertinimo komisijos pirmininkė Kristina Šiožinienė džiaugėsi, kad konkursas šiemet pritraukė ypač daug dalyvių. „Floristikos menas Lietuvoje populiarėja ir tarp paauglių, ir tarp suaugusiųjų. Matau užuomazgas to, kad floristikos meno lygis augs. Džiaugiuosi bendryste, kurią kasmet sukuria VU Botanikos sodas, nes tokių konkursinių renginių Lietuvoje yra labai mažai. O darbus vertinome pagal 5 kriterijus: kūrinių formą, techniką, temą, spalvas ir naudotas medžiagas. Floristikoje techniškumas labai svarbu, šis kriterijus buvo vienas svarbiausių“, – sakė K. Šiožinienė.

 
Dūzgių dalyviams VU Botanikos sodas iš savo kolekcijų pateikė auginamų augalų šakelių, vaisynų, džiovintų lapų. Jaunuoliai rinkosi iš 9 žolinių augalų, 10-ties medžių ir krūmų pavyzdžių, taip pat 3 lianų ir 8 įvairių sumedėjusių augalų džiovintų lapų. 

 
Mokiniai floristikos konkurse „Dūzgiam Kalėdas sode!“ varžėsi keturiose grupėse, suskirstytose pagal amžių ir įgūdžius. A grupėje kūrė V-VIII klasių mokiniai, B grupėje – IX-XII ir profesinių mokyklų gimnazijos klasių mokiniai, C grupėje rungėsi profesinių mokyklų mokiniai bei kolegijų studentai, o D grupė subūrė profesinių mokyklų mokinius bei kolegijų studentus su specialiaisiais poreikiais.  

 
Darbus vertino floristai ir VU Botanikos sodo specialistai: Kristina Šiožinienė, Natalja Učvatova,  Audronė Sabalytė-Burbulienė, Vilma Slavinskaitė ir Aida V. Dobkevičiūtė. VU Botanikos sodas glaudžiai bendradarbiauja su mokyklomis visoje Lietuvoje, teikia ne tik edukacines paslaugas, bet ir organizuoja įvairius renginius bei konkursus kartu su mokytojais.

 
Konkursą ir parodą organizavo VU Botanikos sodas, konkurso rėmėjai – Lietuvos floristų asociacija ir LUMINA parkas. Informacinis partneris – žurnalas „Sodo spalvos“.