Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

VU BOTANIKOS SODE KAIRĖNUOSE JAU SUŽYDO BIJŪNAI!

Nors paprastai bijūnai (Paeonia) gausiai žydėti pradeda birželio viduryje, šiemet dėl karštų orų žydėjimas įsibėgėja šiomis dienomis. Tai - senovinė lietuviška darželių gėlė, mėgstama ir šiandien. 
Kolekcijose auginama ir galima pamatyti 272 taksonus įvairių sodinių grupių bijūnus, tame tarpe - 90 veislių ir sėjinukų lietuviškos kilmės bijūnų (autoriai – O. Skeivienė, E. ir J. Tarvidai).
Bijūnų žiedai patraukia dėmesį savo forma ir spalvomis. Stebina šių augalų ištvermė karščiams. Gerai atrodo ir seniausias kolekcinis plotas, ir prieš kelis metus atjauninti augalai.

Taip pat žydi: daugiametis linas – Linum perenne, eremūras – Eremurus 'Cleopatra', vilkdalgiai – Iris.

Dendrologinėse kolekcijose žydi:
Parko rožės mėgsta šilumą ir saulėtą orą. Žydėjimas įsisiūbuoja.
Žydi: Rosa pimpinellifolia veislės: "Papula", 'Plena', 'Ruskela', Tankiadyglės: Rosa spinosissima 'Harrions Yellow', Hybridas: Rosa 'Therse Bugnet', (R.acicularis x R.rugosa kamtchatica) x (R. amblyotis x R. rugosa plena) ir daug kitų veislių.

Lianos: alpinių ir didžiažiedžių raganių veislės – ir Clematis alpina, C. macropetala; vijokliniai sausmedžiai – Apskritalapis sausmedis 'Pauciflora'- Lonicera caprifolium 'Pauciflora'; Visžalis sausmedis 'Superba' - Lonicera sempervirens 'Superba'.

Krūmai: juodauogis šeivamedis – Sambucus nigra; juodauogis šeivamedis 'Albovariegata' – Sambucus nigra 'Albovariegata', rododendrai - Rhododendron.

Medžiai: rausvažiedis kaštonas – Aesculus carnea; skėtinė magnolija – Magnolia tripetala.

Žydi daug savaiminės (natūralios) Botanikos sode augančios floros rūšių.