Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

PASIŽVALGYKIME PO MOKINIŲ FLORISTIKOS DARBŲ PARODĄ!

Iki gruodžio 15 d. VU Botanikos sodo Kairėnuose Muziejuje eksponuojama daugiau nei 100 ypatingų ir iš natūralių medžiagų sukurtų Kalėdinių puošmenų! Jas sukūrė 25-ių vidurinių ir profesinių mokyklų 56 mokiniai iš 9 Lietuvos miestų ir miestelių! Parodos darbo laikas: darbo dienomis nuo 14 val. iki 18 val.; savaitgaliais nuo 10 val. iki 18 val.

Šių metų jaunųjų floristų darbai vėl stipriai nustebino savo originalumu, įvairių gamtinių medžiagų panaudojimo spektru. Žavu, kad būtent šie darbai yra daromi su meile, nepakartojamu entuziazmu ir dideliu kruopštumu.

Pažvelkime iš arčiau, kokius augalus autoriai panaudojo savo darbams.

Daug darbų, kuriuose yra panaudoti augalų vaisiai, pvz. ąžuolo gilės (Raminta Ramanauskaitė „Ąžuolo dovanos Kalėdoms“), robinijos ankštys su sėklomis (Evelina Maslovskytė „Metų rato kepurė“), įvairios kruopos (Vilma Kazilionytė „Kalėdų vėjelis su trupučiu egzotikos“, Anita Peruškevič „Užpustyta tyluma“), įvairių augalų sėklos (Agnieška Gulbicka „Kalėdinė snaigė“).

Įspūdingai atrodo darbai, kuriuose panaudoti medžių lapai, pvz. beržų (Greta Grinmanaitė „Žiemė“), įvairių lapų - medžių ir žolinių augalų (Deimantė Gruzdovaitė „Ant angelo sparnų gerumas supasi“).

Unikalus ir vienintelis darbas, kur panaudotos amalo šakelės (Teresė Šlekaitytė „Meilės Kalėdos“).

Keletas darbų, kuriuose panaudota medžių žievė (Gintarė Kolaitytė „Pūga“), medienos gabalai (Karolis Karžinauskas „Prie žvakių šviesos“, Eglė Pečeliūnaitė „Medžio šviesa“) dėmesį patraukia jau iš toli. Čia būtina paminėti originalų darbą, kuriam buvo panaudotos maumedžių šakelės, apaugusios kerpėmis ir dumplainio vaisiai (Erlanda Žalytė „Kalėdų belaukiant“). Dėmesio nusipelno grakštus kūrinys, kurio pagrindinis elementas yra kamuolys, padarytas iš pušies spyglių ir 4 žvakidės, taip pat sukonstruotos iš spyglių (Raminta Skrabulytė „Kalėdų toršeras“).

Atskira konkursinių darbų grupė, sukurta C grupės konkurso dalyvių – mokinių ir studentų iš profesinių mokyklų (amžiaus riba 25 metai), sudaro pakabinami Kalėdų vainikai. Jau iš pirmo žvilgsnio matyti, jog vieni jų yra lengvi, tarsi ažūriniai (Gabija Ragauskaitė „Pasišiaušęs“, Dominyka Skrabulytė „Kalėdų skambesys“, Karolina Čiulkovaitė „Po sniego baltom aureolėm“). Čia dera spalvos, augalai, gražūs ir pavadinimai. Dalį vainikus gal galima būtų pavadinti „sunkiais“ arba tradiciniais (Rugilė Varnaitytė „Kalėdų dvelksmas“, Paulina Garbiučiūtė „Parnešk Kalėdas į namus“). O kiti – pusiausvyrą išlaikantys (Gintarė Kolaitytė „Kalėdų kvapas“, Simona Juškaitė „Susibūrimo ratas“, Karolis Karžinauskas „Kalėdų belaukiant“ (šis vainikas yra su originaliomis girliandomis), Eglė Pečeliūnaitė „Spindinti pūga“, Selina Lysytskaja „Kalėdų šokis“, Deimantė Gruzdovaitė „Baltam sniege Kalėdos miega“).

Ypatingu lengvumu ir tobulumu dvelkia kabantys floristiniai darbai – floristinės snaigės ir rutuliai. Juos sukūrė konkurso A ir B dalyvių grupės. A grupėje dirbo V-VIII klasių vidurinių mokyklų mokiniai, o B grupėje – IX-XII ir profesinių mokyklų gimnazijos klasių mokiniai. A grupė namuose ir konkurso metu kūrė floristines eglutes ir Kalėdinės dovanos floristinį dekorą, o B grupė kūrė floristines snaiges ir Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde.

„Ažūrinėms“ snaigėms panaudoti dar rudenį surinkti ir paruošti maumedžių spygliai, beržo, slyvų lapai; taip pat žoliniai augalai kaip kad linai ar augalų vaisių dėžutės bei žiedynų dalys, ar supintos susuktos žolių „kaselės“; daug puošybos  samanomis, kerpėmis, įvairiomis džiovintomis uogomis, obuoliukais.  

Galima mėgautis dvylika snaigių. Jos viena už kitą gražesnės ir įdomesnės. Pavyzdžiui iš linų stiebelių su vaisių dėžutėmis sukomponuota snaigė (Anita Petruškevič „Ledinukė“), iš beržų lapų (Greta Grinmanaitė „Žiemė“), iš skėtinių augalų žiedynų (Austėja Norvaišaitė „Šalčio išdaigos“), iš vaisių, sėklų ir žolių stiebelių sukomponuota (Agnieška Gulbicka „Kalėdinė snaigė“), iš kerpių supinta snaigė (Viktorija Jarmalovič „Esu miesto snaigė).

Rutulys – tobula forma. Parodoje jų – net devyni, kiekvienas vis kitoks, nors pats rutulys padarytas iš varpinių žolių stiebų ir lapų, o dekoruotas įvairiai. Gražiai atrodo kabantis rutulys papuoštas maumedžio kankorėžiais ir žvaigždutėmis (Erika Urbonavičiūtė „Gamtos žvaigždučių spindesys“); įdomus rutulys, papuoštas kerpėmis ir nudažytais lapais (Irena Kudriašova „Gamtos harmonija“) ir rutulys su karolių vėriniu (Ivona Semaškevič „Gamtos harmonija“).

Taigi, kompozicijose naudojamos natūraliai išraiškingais  raštais išvagotos medžio šakos, beržo ir garbanoto gluosnio, pušų ir visžalių augalų šakelės… Darbai dekoruoti celiozijos žiedais, pušies spygliais, nuo akmens nuimtomis samanomis, linais, dumplūnės vaisynais, džiovintais ir išbalintais laukinės morkos žiedynais, riešutų geldelėmis, ąžuolo gilių kepurėlėmis, raugerškio uogomis, džiovintais šermukšniais ir aronijomis, grikių ir sorų kruopomis, durnaropių sėklomis,  džiovintais anturio žiedais… Kaip ir praėjusiais metais jaunųjų floristų darbuose pastebimos naujos europietiškos mados floristikos mene, - puošyboje naudojami sukulentai ir gyvos gėlės.

PRISTATOME A ir B DARBUS ČIA! Konkurse „Dūzgiam Kalėdas sode!“ A grupėje dirbo V-VIII klasių 21 mokinys, o B grupėje – IX-XII ir profesinių mokyklų gimnazijos klasių 12 mokinių. A grupė namuose ir konkurso metu kūrė floristines eglutes ir Kalėdinės dovanos floristinį dekorą, o B grupė kūrė floristines snaiges ir Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde. Šiuos kūrybingus ir darbščius jaunuosius floristus įkvėpė ir konkursui paruošė Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos mokytoja Aušra Banelienė, Vilniaus r. Bezdonių Julijaus Slovackio gimnazijos mokytoja Edita Verkovska; Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos mokytoja Rasa Burkaitė, Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos mokytoja Jolanta Vapsvienė, Kauno Žaliakalnio progimnazijos mokytoja Jelena Comik, Vilniaus Simono Konarskio gimnazijos mokytoja Regina Baniukevič, Vilniaus Antano Vienuolio progimnazijos mokytoja Jūratė Gedienė, Vilniaus Vladislavo Sirokomlės gimnazijos mokytoja Marija Olenskaja, Vilniaus rajono Eitminiškių gimnazijos ir Molėtų gimnazijos mokytoja Eglė Žalienė, Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokytoja Živilė Večerskienė, Vilniaus „Ateities“ mokyklos mokytoja Jolanta Vosylienė, Vilniaus r. Mickūnų gimnazijos mokytoja Svetlana Monid, Vilniaus r. Nemenčinės Konstanto Parčevskio gimnazijos mokytoja Vanda Voroneckaja, Vilniaus Liepkalnio pagrindinė mokyklos mokytoja Renata Šeštakauskienė, Šv. Jono Bosko gimnazijos mokytoja Danuta Zavalska, Vilniaus r. Bezdonių Julijaus Slovackio gimnazijos mokytoja Edita Verkovska.

PRISTATOME C DARBUS ČIA! Konkurse „Dūzgiam Kalėdas sode!“ C grupėje dirbo 14 profesinių mokyklų mokinių bei kolegijų studentai (amžiaus riba 25 metai). Net keturiolika jaunųjų floristų namuose ir konkurso metu kūrė floristinę Kalėdinę žvakidę interjerui ir pakabinamus Kalėdinius vainikus. Kūrybingi ir darbštūs jaunuoliai floristikos meno mokosi Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centre, Klaipėdos technologijų mokymo centre ir Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre. Mokinius konkursui paruošė ir paskatino dalyvauti mokytojos Jolita Jaciunskienė, Živilė Večerskienė, Nijolė Žiupkienė ir Nijolė Kutkienė.

PRISTATOME D DARBUS ČIA! Mokinių floristikos konkurse „Dūzgiam Kalėdas sode!“ D grupė – mokinių ir profesinių mokyklų mokinių bei kolegijų studentų su specialiaisiais poreikiais grupė. Šie mokiniai turi galimybę mokytis floristikos Panevėžio profesinio rengimo centro Joniškėlio I. Karpio žemės ūkio padalinyje, Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centre. Jaunuolius moko, ruošia konkursams, padeda juose dalyvauti ypač kantrios ir pedagoginiam darbui atsidavusios mokytojos Felicija Janušonienė, Vaiva Jucytė, Virginija Miselienė ir Stanislava Kareckienė. Net devyni jaunieji floristai namuose ir konkurso metu kūrė Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde ir Kalėdinį floristinio rutulio dekorą.

Parodoje apsilankę kviečiami balsuoti už labiausiai patikusius darbus kiekvienos grupės (A, B, C, D), o nugalėtojų lauks ir Parodos lankytojų prizai.