Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

SKELBIAME KONKURSO „DŪZGIAM KALĖDAS SODE!“ LAUREATUS

Floristikos darbus mokinių konkursui „Dūzgiam Kalėdas sode!“, kuris jau trečius metus vyko VU Botanikos sode Kairėnuose, sukūrė 25-ių vidurinių ir profesinių mokyklų 56 mokiniai iš 9 Lietuvos miestų ir miestelių! Konkurso darbų parodoje lankytojams Kalėdinę nuotaiką skleidė floristinės eglutės ir snaigės, dekoratyviniai rutuliai ir puošnios žvakidės, natūraliomis medžiagomis išpuoštos dovanėles ir Kalėdiniai vainikai, kvapnios ir gamtos gėrybių pilnos floristinės kompozicijos.

Mokiniai konkurse varžėsi keturiose grupėse, suskirstytose pagal amžių ir įgūdžius. A grupėje dirbo V-VIII klasių mokiniai, B grupėje – IX-XII ir profesinių mokyklų gimnazijos klasių mokiniai, C grupėje rungėsi profesinių mokyklų mokiniai bei kolegijų studentai (amžiaus riba 25 metai), o D grupė subūrė profesinių mokyklų mokinius bei kolegijų studentus su specialiaisiais poreikiais.

Darbus vertino ir po 3 laureatus iš kiekvienos grupės išrinko Lietuvos floristų asociacijos, Vilniaus miesto savivaldybės ir VU Botanikos sodo komisija: Natalja Učvatova, Daiva Meilutė-Šeršniova, Jolanta Malijonienė, Irena Ramanauskaitė, Aida V. Dobkevičiūtė ir Sergėjus Zareckis. Vertintojų darbas buvo intensyvus, virė diskusijos dėl darbų formos, kompozicijos, spalvinės gamos ir  atlikimo technikos. Išrinkti laureatus buvo labai sudėtinga. Konkurso organizatoriai ir vertinimo komisijos nariai dėkojo mokinius konkursui paruošusius ir atlydėjusius mokytojus. Tam, kad ir toliau paskatintų mokytojus ir konkurso dalyvius domėtis floristika ir kurti darbus iš natūralių medžiagų, buvo dovanojamos Vilniaus m. savivaldybės dovanos, įsteigti net 4 Parodos lankytojų prizai, 4 Vilniaus universiteto botanikos sodo ir skyrių simpatijos prizai, informacinis konkurso rėmėjas žurnalas „Sodo spalvos“ laureatus paruošusiems mokytojams įteikė metinę žurnalo prenumeratą, rėmėjas draudimo brokerių įmonė „MAI Baltic” apdovanojo atstovų išrinktą nugalėtoją. Lietuvos floristų asociacija įteikė padėkas už profesionalų darbą kiekvienos grupės atstovams.

   

Gruodžio 15-ą dieną iškilmingoje šventėje buvo apdovanoti konkurso laureatai ir kitų prizų laimėtojai:

A grupėje

I vieta skirta Martinui Šalavkai už floristinę eglutę „Švelnus žiemos prisilietimas“ ir Kalėdinės dovanos floristinį dekorą „Pašnekesiai“. Dalyvį konkursui paruošė Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos mokytoja Rasa Burkaitė;

      

II vieta skirta Danieliui Šalavkai už floristinę eglutę „Kalėdinė geometrija“ ir Kalėdinės dovanos floristinį dekorą „Džiaugsmas“. Dalyvį konkursui paruošė Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijos mokytoja Rasa Burkaitė;

      

III vieta skirta Elžbietai Anai Baniukevič už floristinę eglutę „Angelo medis“ ir Kalėdinės dovanos floristinį dekorą „Angelų choras“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus Simono Konarskio gimnazijos mokytoja Regina Baniukevič.

      

Parodos lankytojų prizas A grupėje atiteko Dominikai Pučokaitei iš Vilniaus Vladislavo Sirokomlės gimnazijos, dalyvę konkursui paruošė mokytoja Marija Olenskaja.

Vilniaus universiteto botanikos sodo simpatijos prizas A grupėje skirtas už darbus, kurių sukūrimui panaudota ypatingai didelė įvairovė augalų, riešutų, vaisių ir sėklų, - Jutai Beržinskaitei iš Vilniaus Martyno Mažvydo progimnazijos. Dalyvę konkursui paruošė mokytoja Aušra Banelienė.

Vilniaus universiteto botanikos sodo Dendrologinių kolekcijų grupės darbuotojai skyrė prizą Rūtai Baltakei iš Kauno Žaliakalnio progimnazijos, ją konkursui paruošė mokytoja Jeleną Comic. Rūta rašė, kad „savo kūriniu noriu atkreipti dėmesį į Baltijos jūros taršos problemą. Kad jei nesaugosim savo jūros tai po kelių šimtmečių mūsų jūra į krantą vietoj gintaro išmes plastiką“.

      

Lietuvos floristų asociacija padėką įteikė Emilijai Koroliovai iš  Vilniaus Simono Konarskio gimnazijos, kurią kokursui įkvėpė mokytoja Regina Baniukevič.

Draudimo brokerių įmonė „MAI Baltic” padėkos prizą skyrė Viktorijai Truselevič iš Vilniaus Simono Konarskio gimnazijos. Savo floristinius kūrinius Viktorija dedikavo mažajam broliukui, o dekoravimui panaudojo žaislinę mašinėlę. Dalyvę konkursui paruošė mokytoja Regina Baniukevič.

                    

A GRUPĖS DARBUS ŽIŪRĖKITE ČIA.

B grupėje

I vieta skirta Anitai Peršukevič už floristinę snaigę „Ledinukė“ ir Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde „Užpustyta tyluma“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus Ateities mokyklos mokytoja Jolanta Vosylienė;

      

II vieta skirta Gretai Grinmanaitei už floristinę snaigę „Žiemė“ ir Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde „Šerkšnu apsigaubusi diena“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus Ateities mokyklos mokytoja Jolanta Vosylienė;

      

III vieta skirta Rositai Kalendaitei už floristinę snaigę „Miško snaigė“ ir Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde „Kvepiančios Kalėdos“. Dalyvę konkursui paruošė Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokytoja Živilė Večerskienė.

      

Parodos lankytojų prizas B grupėje atiteko 130 palaikymo balsų surinkusiai Patrycjai Vaškovič iš Šv. Jono Bosko gimnazijos, ją konkursui paruošė mokytoja Danuta Zavalska.

Vilniaus universiteto botanikos sodo simpatijos prizas  B grupėje skirtas Vilniaus rajono Eitminiškių gimnazijos mokinei Kamilai Sinkevič už subtilius, trapius floristikos darbus. Dalyvę konkursui paruošė Eglė Žalienė.

Lietuvos floristų asociacija padėką įteikė Joniškio žemės ūkio mokyklos mokinei Austėjai Norvaišaitei, kurią kokursui įkvėpė mokytoja Rima Skirvainienė.

          

B GRUPĖS DARBUS ŽIŪRĖKITE ČIA.

C grupėje

I vieta skirta Karolinai Čiulkovaitei už floristinę Kalėdinę žvakidę interjerui „Nušviesk šalčiu ir žvaigždėmis“ ir Kalėdinį pakabinamą vainiką „Po sniego baltom aureolėm“. Dalyvę konkursui paruošė Kauno buitinių paslaugų ir verslo mokyklos mokytoja Gutjera Ožechauskienė;

      

II vieta skirta Dominykai Skrabulytei už Kalėdinę žvakidę interjerui „Kalėdų toršeras“ ir Kalėdinį pakabinamą vainiką „Kalėdų skambesys“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro mokytoja Giedrė Jasiukaitė;

      

III vieta skirta Paulinai Garbinčiūtei už Kalėdinę žvakidę interjerui „Miško dovanos“ ir Kalėdinį pakabinamą vainiką „Parnešk Kalėdas į namus!“. Dalyvę konkursui paruošė Klaipėdos technologijų mokymo centro mokytoja Nijolė Žiupkienė.

      

Parodos lankytojų prizas C grupėje atiteko Elžbietai Antropik iš Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro. Mokinę konkursui paruošė mokytoja Nijolė Kutkienė.

Vilniaus universiteto botanikos sodo simpatijos prizas skirtas Erlandai Žalytei, Rimos Skirvainienės mokinei iš Joniškio Žemės ūkio mokyklos už įdomius sprendimus naudojant kūrybai labai paprastas gamtines medžiagas. O Vilniaus universiteto botanikos sodo Komunikacijos ir paslaugų skyriaus simpatijos prizas už floristikos darbų žodinį pristatymą atiteko Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokinei Gintarei Kolaitytei, kurią konkursui paruošė mokytoja Jolita Jaciunskienė. Floristinę žvakidę interjerui „Pūga“ Gintarė pristatė taip: „Už lango siaučiančios pūgos šaltis ištirpsta žvakės šviesoje. Šalčio ir karščio vienybė namuose sukuria harmoniją“, o pakabinamą vainiką „Kalėdų kvapas“ jaunoji floristė vainikavo sakiniu: „Cinamono ir citrusinių vaisių kvapas sustabdo akimirkai ir sugrąžina šiltus vaikystės Kalėdų prisiminimus“.

Lietuvos floristų asociacijos padėkos buvo skirtos  Rimos Skirvainienės mokiniams Gabijai Ragauskaitei ir Karoliui Karžiniauskui iš Joniškio Žemės ūkio mokyklos.

                       

C GRUPĖS DARBUS ŽIŪRĖKITE ČIA.

D grupėje

I vieta skirta Ivonai Semaškevič už Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde „Vėjo gūsis“ ir Kalėdinį floristinio rutulio dekorą „Gamtos harmonija I“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro mokytoja Stanislava Kareckienė.

   

II vieta skirta Gretai Bogdanovič už Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde „Draugystė“ ir Kalėdinį floristinio rutulio dekorą „Gamtos harmonija II“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro mokytoja Stanislava Kareckienė.

     

III vieta skirta Irenai Kudriašovai už Kalėdinę kompoziciją floristiniame inde „Atgimstanti svajonė“ ir Kalėdinį floristinio rutulio dekorą „Gamtos harmonija III“. Dalyvę konkursui paruošė Vilniaus paslaugų verslo darbuotojų profesinio rengimo centro mokytoja Stanislava Kareckienė.

      

Parodos lankytojų prizas D grupėje atiteko Erikai Urbonavičiūtei iš Panevėžio profesinio rengimo centro Joniškėlio Igno Karpio žemės ūkio padalinio, kurią konkursui paruošė mokytoja Felicija Janušonienė.

Vilniaus universiteto botanikos sodo simpatijos prizas ir Lietuvos floristų asociacijos padėka buvo skirta jautriam ir ypatingam Teresės Šlekaitytės darbui pavadinimu „Meilės Kalėdos“. Konkursui pasiruošti ir jame dalyvauti Teresę įkvėpė Vilniaus paslaugų verslo profesinio mokymo centro profesijos mokytoja Vaiva Jucytė.

              

D GRUPĖS DARBUS ŽIŪRĖKITE ČIA.

Šventėje konkurso dalyviams profesinio floristikos meistriškumo pamoką vėdė floristė ir dėstytoja, tarptautinių konkursų bei parodų dalyvė ir laureatė, Lietuvos floristikos konkursų nugalėtoja Monika Gervė. Susirinkusius sveikino Vilniaus universiteto botanikos sodo Draugų klubo nariai ir pirmininkė Liucija Zagorskienė, Lietuvos loristų asociacijos prezidentas Marijus Gvildys ir vertinimo komisijos pirmininkė Natalja Učvatova, šoko ir dainavo Vilniaus ,,Minties” gimnazijos jaunimo folkloro ansamblis ,,Dagaja” kartu su vadove Jovita Lumbyte-Štikeliene. Renginį vedė VU Botanikos sodo  Komunikacijos ir paslaugų skyriaus vadovė Aida V. Dobkevičiūtė.

                       

Savo darbuose jaunieji floristai naudojo natūraliai išraiškingais  raštais išvagotas medžio šakas, beržo ir garbanoto gluosnio, Kalėdomis kvepiančiomis pušų šakeles… Darbai buvo dekoruoti celiozijos žiedais, pušies spygliais, nuo akmens nuimtomis samanomis, linais, dumplūnės vaisynai, džiovintais ir išbalintais laukinės morkos žiedynais, riešutų geldelėmis, ąžuolo gilių kepurėlėmis, raugerškio uogomis, džiovintais šermukšniais ir aronijomis, grikių ir sorų kruopomis, durnaropių sėklomis,  džiovintais anturio žiedais… Jaunųjų floristų darbuose buvo pastebimos naujos europietiškos mados floristikos mene, - puošyboje naudojami sukulentai ir gyvos gėlės.

Konkursą organizavo VU botanikos sodas ir Lietuvos floristų asociacija; konkurso partneris – Vilniaus miesto savivaldybė; informacinis partneris – žurnalas „Sodo spalvos“.