Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

SEMINARO „INVAZINĖS RŪŠYS LIETUVOJE: KYLANČIOS GRĖSMĖS, PROBLEMOS, JŲ VERTINIMAS IR VALDYMAS“ MEDŽIAGA

Vilniaus universiteto (VU) botanikos sodas 2022 m. spalio 20 d. pakvietė specialistus ir visuomenės atstovus į seminarą „Invazinės rūšys Lietuvoje: kylančios grėsmės, problemos, jų vertinimas ir valdymas“. Į renginį susirinko ir diskusijoje dalyvavo daugiau kaip 50 dalyvių, buvo galimybė dalyvauti seminare nuotoliniu būdu. Susirinkusius pasveikino VU Botanikos sodo direktorius dr. Audrius Skridaila (1), kuris moderavo renginį ir vykusią diskusiją.

Pranešimus skaitė:

Dr. Darius Ryliškis (2). „Invaziniai augalai – pavojai natūraliai florai“ (atsisiųsti): ES ir LR invazinių augalų  įstatyminė bazė, nurodyti skirtumai tarp svetimžemių ir svetimžemių invazinių augalų, aptartos Lietuvos invazinės rūšys tiek ekologiniu požiūriu, tiek ir įtrauktos į oficialų invazinių rūšių sąrašą. Trumpai aptarta įtraukimo į sąrašą ir invazyvumo vertinimo metodika.

Dr. Grita Skujienė (3). „Invazinės gyvūnų rūšys – grėsmės augalams“ (atsisiųsti): apie invazinių rūšių daromą žalą, plitimo kelius, kontrolės būdus ir LR  įstatyminės bazės sukeliamas problemas siekiant kontroliuoti invazinių gyvūnų, darančių žalą augalams, plitimą.

Laura Janulaitienė (4). „Invazinės rūšys – galima/negalima“ (atsisiųsti): įstatyminė bazė, sprendimu priėmimo mechanizmai ir visuomenės galimybės juos įtakoti, visuomenės įtraukimo svarba kontroliuojant invazinius augalus.

Doc. dr. Lina Straigytė (5). „Kraštutinumų laikymasis neišspręs invazijos klausimų – miškininkų patirtis ES šalyse“ (atsisiųsti): miškininkų patirtis auginant svetimžemius augalus, Europoje atliekamų svetimžemių miško medžių invazyvumo tyrimų rezultatai.

Andželika Kriaučiūnienė (6). „Invazinės rūšys istoriniuose želdynuose“ (atsisiųsti): istoriniai šaltiniai apie dabar įstatymu invaziniais pripažintų augalų auginimą Trakuose, pastebėjimai apie invazinių augalų plitimą  ar neplitimą bei jų kontrolės sėkmes ir nesėkmes Trakų istoriniame nacionaliniame parke.

Atsisiųsti seminaro programą

NUOTRAUKŲ GALERIJA

1) 2) 3)

4) 5) 6)

Adresas: VU Botanikos sodo Muziejus
Kairėnų g. 43, Vilnius, www.botanikos-sodas.vu.lt


Seminaras organizuojamas įgyvendinant projektą Nr. 05.4.1-APVA-V-017-01-0010
„Vilniaus universiteto Botanikos sodo infrastruktūros objektų atnaujinimas didinant galimybes plėtoti švietėjišką ir kultūrinę veiklą“

 

Finansuojama Europos regioninės
plėtros fondo lėšomis
www.esinvesticijos.lt