Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

VILNIAUS UNIVERSITETO BOTANIKOS SODE KAIRĖNUOSE ATIDAROMAS MENINIŲ INSTALIACIJŲ PARKAS

Vilniaus miesto gyventojams ir svečiams pristatomas naujas meninis, edukacinis ir pramoginis šviesų instaliacijų parkas, kuriame lankytojai bus kviečiami leistis į šviesos pažinimo kelionę Vilniaus universiteto botanikos sode Kairėnuose. Ekspozicijoje – originalūs Lietuvos ir Lenkijos menininkų sukurti darbai, kurie lankytojus supažindins ne tik su natūraliais gamtos šviesos šaltiniais, bet ir sukurtais žmogaus. Projektas yra įtrauktas į Vilniaus universiteto programos renginių sąrašą, skirtų Vilniaus 700-ajam gimtadieniui.

„Džiaugiamės, kad bendradarbiaudami su partneriais, Lenkijos kompanija „Lumina Sp. z o.o“  bei dviejų šalių menininkais, galime pristatyti programą, kuri, tikimės, Botanikos sodo lankytojams suteiks ne tik naujų, iki šiol nepatirtų įspūdžių, bet ir naujų žinių apie šviesą. Sutemus VU Botanikos sodą kiekvienas apsilankęs galės pamatyti ir pažinti kitaip, leistis į šviesos ir naujų atradimų kelionę. Džiaugiamės, kad sode matysime ir 4 žymių menininkų darbus. Čia bus eksponuojamos meninės instaliacijos, kurias sukūrė Jarosław Koziara, Olena Glinka, Mantas Maziliauskas ir Marta Basandowska. Dėkojame visai komandai – mūsų parneriams iš Lenkijos, kolegoms iš Lietuvos, kurie sukūrė šį nepaprastą reginį. Šios iniciatyvos ir bendradarbiavimo dėka galime visus pakviesti į šviesos kelionę“, – sako VU Botanikos sodo direktorius Audrius Skridaila.

Šviesų instaliacijų parkas įsikūrė gamtoje, išskirtinėje Vilniaus universiteto botanikos sodo Kairėnuose aplinkoje. Eidami beveik 2 km ilgio taku, lankytojai atras dar nematytų sodo vietų, o jau pažįstamas išvys kitokioje šviesoje.

Lenkijos ir Lietuvos kūrėjų darbai, atlikti įvairiomis technikomis, bus eksponuojami iki vasario mėnesio. Meninėje „namų ugnies“ kompozicijoje susijungė dvi instaliacijos: lietuvių menininko Manto Maziliausko „Lumina Dome“ ir lenkų menininko Jaroslawo Koziaros „Ugnis“. J. Koziara taip pat pristatys meninį kūrinį „Saulė“. Olena Glinko lankytojams pristatys du kūrinius – „Abstrakčios kaukės“ ir „Grybai“. Menininkės Martos Basandowskos kompozicija „Aurora Borealis“ yra sukurta naudojant „StringArt“ technologiją. Instaliacijai panaudota daugiau kaip 12 km fluorescencinių juostelių ir gumyčių.

„Džiaugiamės, kad „Lumina parkas“ įsikūrė tokioje nuostabioje Vilniaus miesto vietoje – šiek tiek nutolusioje nuo miesto šurmulio, tačiau pasiekiamoje labai lengvai – VU Botanikos sode Kairėnuose, kur menas ir meninės šviesų instaliacijos bus vienoje sinergijoje su gamta ir augalais. Šviesa yra vilties ir tikėjimo simbolis, todėl viliamės, kad „Lumina parkas“ padovanos neužmirštamas akimirkas vilniečiams ir sostinės svečiams bei praskaidrins tamsius žiemos vakarus“, – sako Jan Szagdaj, „Lumina parko“ Lenkijoje vadovas.

Projekto organizatoriai bendradarbiauja su Lietuvos Raudonuoju Kryžiumi ir dalį pelno skirs nuo karo Ukrainoje nukentėjusiems žmonėms ir jų humanitarinių poreikių atliepimui.

Nuotraukų autorius: Justinas Auškelis