Vilniaus universitetas

MENIU

Naujienos

GEGUŽĖS 3 D. ATIDAROMA FOTOGRAFIJŲ PARODA „VU BOTANIKOS SODO 50 METŲ KAIRĖNUOSE“

Gegužės 14-ąją Vilniaus universiteto botanikos sodas švenčia savo 50-ąsias įkurtuvių metines Kairėnuose. Ta proga gegužės 3 d. sodo Muziejuje lankytojams atveriame fotografijų parodą

„Vilniaus universiteto botanikos sodo 50 metų Kairėnuose“,

kuri pasakoja apie reikšmingus sodo raidos etapus. Jų pirmajame plane, žinoma, yra šio sodo įkūrėjai ir pasišventę sodo darbuotojai.


Fotografijų parodoje – S. Žilinskaitės, V. Stanevičiaus, A. Ufarto, A. Levicko, I. Raubaitės   ir kt. autorių nuotraukos, atskleidžiančios, kaip kadaise žaliavusių pievų ir kemsynų vietose atsirado gausios, įvairios ir išpuoselėtos augalų kolekcijos. Tiksliau tariant, neatsirado, bet buvo sodinamos ir auginamos savo gyvenimą botanikos sodui skyrusių žmonių, kurių kasdienius darbus lydėjo ir smagūs nutikimai.

Parodoje eksponuojami fragmentai iš ilgametės VU Botanikos sodo darbuotojos S. Žilinskaitės rengtų nuotraukų albumų, kurie anuomet sode Kairėnuose buvo reguliariai publikuojami kaip sienlaikraštis.

1974-aisiais, supratus, kad Vingio parke botanikos sodui, o taip pat universiteto mokslinių tyrimų, eksperimentinių darbų ir studijų programų planams tapo per ankšta, botanikos sodo plėtrai buvo skirtas didžiulis, kone 150 hektarų naujas žemės sklypas Kairėnuose. Tai buvo laukai ir miškeliai, apleista Kairėnų dvaro sodyba, vietos gyventojų gyvenamieji ir ūkiniai pastatai. 

 

Įkurti botanikos sodą tokioje vietoje nebuvo paprasta ar lengva. Po kelių dešimtmečių botanikos sodas jau garsėjo Lietuvoje didžiausiomis ir Baltijos jūros šalių kontekste ryškiomis augalų kolekcijomis. Sode Kairėnuose, kartu su Vingio skyriumi, auginama per 10 000 vardų augalai. 

VU Botanikos sodas lankytojams tapo atviras nuo 2000-ųjų. Sodą pastaraisiais metais kasmet aplanko daugiau nei 140 tūkstančių lankytojų, plėtojama švietėjiška ir kultūrinė veikla. Sodo lankytojų skaičius per dešimtmečius sparčiai augo: 2005 m. jis siekė 15 tūkst., 2011 m. – 57 tūkst., o 2023 m. – net 143 tūkst. žmonių. 

 

Šiandien VU Botanikos sode veikia 5 skyriai, 4 iš jų – Administravimo ir ūkio, Mokslo programų, Augalų kolekcijų bei Komunikacijos ir paslaugų skyrius – veikia Kairėnuose. Istorinis sodo skyrius veikia Vingyje. Botanikos sode – daugiau nei 100 darbuotojų: mokslininkų, augalų kolekcijų kuratorių, specialistų, sodininkų ir sodo darbininkų.

Nuoširdžiai dėkojame visiems ilgamečiams ir esamiems sodo darbuotojams, kurių dėka sodas keitėsi, augo ir šiandien tapo svarbiu traukos centru visiems augalų mėgėjams bei augintojams.